Ezeket Önnek is tudnia kell a B1-vitaminról, vagyis a tiaminról

582
HOZZÁSZÓLÁS:

A tiszta B1-vitamin vízoldékony, fehér por, amit tiaminnak is neveznek. Az elsőként felfedezett vitaminok egyike.b1

A legfontosabb források a gabonatermékek (pl. teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér), melyekkel átlagosan a napi szükséglet mintegy 40%-a fedezhető. A vitamin főként a csírában és a mag héjában található, utóbbit azonban a fehér liszt vagy a hántolt rizs előállításakor eltávolítják. A vitaminszegény fehér liszt viszont tovább eltartható, mivel a csíra gazdag telítetlen zsírsav tartalma miatt igen gyorsan megavasodik.

Élettani hatása         

A B1-vitamin az energiatermelő szénhidrátbontó folyamatok legtöbbjében közreműködik. Legalább 24 részt vevő enzim szükséges alkotóeleme. Tiaminszegény, sok cukrot és extra lisztet tartalmazó táplálkozás során testünk összes B1-vitamin-tartalékát feléli, ezért a cukrot és a fehér lisztet olykor „B,-vitamin-rablónak” is nevezik.

A tiamin fontos szerepet játszik az idegi impulzusok izmokra történő átvitelében és az idegrendszer nagy terhelések utáni regenerációjában is. A tiamin elősegíti a normális növekedést, a termékenységet, a szoptatást és stabilizálja az étvágyat.

Mennyi B1-vitaminra van szükségünk?

A DGE adatai szerint a 25-65 év közötti felnőtt napi szükséglete 1,0-1,2 mg.

Az elfogyasztott szénhidrát mennyiségével növekszik, idősebbeknél és alkoholistáknál (az alkohol által megzavart gyomor- és bélműködés miatt) szintén magasabb. Mivel a vízoldékony vitamin az izzadsággal veszendőbe megy, ezért a sokat izzadók (betegek, nehéz fizikai munkát végzők és élsportolók) többet igényelnek belőle.

Milyen tünetei vannak a tiamin hiányának?  

A legjelentősebb B1-vitamin-hiányról már Kr. e. 2697-ben tudósítottak: ez a beriberi. Indiában még századunk elején is az egyike volt a leggyakoribb és – a B1-vitamin felfedezéséig – gyógyíthatatlan betegségeknek. A beriberi szó „birkajárást” jelent, mivel a beteg lábai megmerevedtek, amitől járása a birkáéra kezdett hasonlítani.

Normális életvitel és táplálkozás esetén a mi szélességi övünkön ez a tiaminhiányos állapot alig jelentkezik. Ennek ellenére a tiamin azok közé a vitaminok közé tartozik, melyeknél a rejtett vitaminhiány viszonylag gyakori. Tünetei emésztési zavarokban, étvágytalanságban, fáradékonyságban és az emlékezet gyengülésében jelentkeznek.

Súlyos hiánytünetei két kategóriába sorolhatók: egyfelől megbetegednek a szívkoszorúerek és szívszorulást érzünk, légszomj és szívritmuszavarok lépnek fel. Másfelől idegi zavarok, például ideggyulladások, izomfájdalmak, lábégés és az ujjak viszketése, depresszió mutatkozik. Néhány orvos a csökkent tiaminbevitelben látja a pszichikai zavarok kialakulásának egyik döntő faktorát.

Nálunk a viszonylag elterjedt nem megfelelő B1-vitamin-ellátottság legfontosabb oka a civilizációs étrend, tehát a fehér liszt, a cukor, az édességek és a hántolt rizs. Mivel a tiamin 8-as pH érték felett gyorsan megsemmisül, a babban és borsóban, melyek szép zöld színét nátrium-bikarbonát (nátron) hozzáadásával érték el, a vitamin elvész.

Végezetül nagyon érzékeny a hőre, sugárzásra, erősen vízoldékony és reagál a hozzáadott kénnel (szárított gyümölcs), vagyis majdnem minden feldolgozási műveletre (kivéve a mélyfagyasztást) érzékeny.

A hiánytünetek további okai a túlterhelés, az alkoholizmus és a krónikus bél- és májbetegségek lehetnek.

Orvosi hatása

A tiamint magától értetődően mindenfajta B-vitamin-hiány és azok melléktünetei kezelésére használják: ez ugyanúgy jelenti a beriberibetegeket, mint a terhes és szoptató anyákat (nekik jelentősen megemelkedett a B-vitamin-igényük), az alkohol okozta szívbetegségben szenvedőket és a cukorbetegeket, akiknél a tiaminhiány anyagcsere-betegségük miatt lép fel.

A B1-vitamin segít néhány izomgyengeség-fajtánál, a kéz- és lábfejek érzéketlenségénél és néha bénulási tüneteknél is.

Mivel a tiamin kéntartalmú, ami az izzadtság lebontási termékeivel együtt kellemetlen szagú a szúnyogok számára, körülbelül 1000 mg elűzi a szúnyogokat. Malária fertőzte területeken azonban nem helyettesíti az oltást.

Túladagolás

A napi adag több mint 100-szorosát injektálva fejfájás, görcsök, gyengeség, allergia és szívritmuszavarok léphetnek fel. A szájon át szedett B1-vitamin ezzel szemben nem mutat mellékhatásokat, mivel soha nem szívódik fel 5 mg-nál több.

>>> Tipp

Az erősen átalakított, iparilag előállított élelmiszerek helyett együnk sok nyers ételt és sörélesztőt.

Fontos: Teljes kiőrlésű gabonatermékekkel biztosíthatjuk B1-vitamin-ellátásunkat.

582
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]